15.12.2019 |

Работа в индустрията за красота във Великобритания

Обучение и квалификации в индустрията за красота Автор снимка: VIZZIA.bg

Обмисляте професионална реализация като фризьор, маникюрист, козметик, масажист или фитнес инструктор във Великобритания, но се чудите откъде да започнете?

Предлагаме на вашето внимание една добра отправна точка. В поредица от свои материали, авторите на сайта Инфо за UK, са описали най-важните неща, които българите трябва да знаят, предприемайки търсене на работа в бюти индустрията на територията на Обединеното кралство.

Без да претендират за изчерпателност, материалите са написани практично и на достъпен език, за да ви бъдат полезни. От тях ще научите повече за това:

  • Какво е естеството на работата като фризьор, маникюрист, козметик, масажист или фитнес инструктор?
  • Какви умения и опит търсят работодателите?
  • Какви квалификации ще са ви необходими?
  • Къде да се информирате за квалификационни курсове и обучения?
  • Какви са перспективите и възможностите за развитие?
  • Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате?
  • Какво е работното време и условията на труд?

Обяви за работа за фризьори в България и Англия

От статиите става ясно, че най-разпространени във Великобритания са различните нива на професионалните квалификации NVQ (National Vocational Qualifications) и SVQ (Scottish Vocational Qualifications) в съответните области: Фризьорство (Hairdressing), Услуги за ноктите (Nail Services), Разкрасяваща терапия (Beauty Therapy) и Фитнес инструктиране (Fitness Instructing).

Друг възможен път за навлизане в тези професии е чрез програма за чиракуване (apprenticeship).

В публикациите ще намерите и връзки към сайтовете на множество институции в Обединеното кралство, предлагащи информация, свързана с професиите от бюти индустрията, курсове, обучение, както и програми за чиракуване. 

Наша справка на уебсайта на организацията за фризьорство и индустрия за красота Hairdressing and Beauty Industry Authority (HABIA), относно различните типове квалификации и програми за чиракуване показва, че:

NVQ и SVQ са базирани на компетенциите квалификации, без да е необходимо откъсване от работата, което ще рече, че ви позволяват да работите и да практикувате в салон, спа или образователен център, като вашия професионален напредък се измерва в продължителен процес на обучение и оценяване, а не на база трудов стаж или изпити.

Тези професионални квалификации са изградени от отделни модули, които определят точно какво трябва да сте способни да правите и в рамките на какъв стандарт. Всеки модул е своеобразна мини квалификация, представляваща образователна цел за набиране на кредити (точки) до достигане на финален сертификат.

Програмите за чиракуване сами по себе си не са квалификации. Те са рамка, съдържаща множество елементи, комбиниращи обучение на работното място и извън процеса на работа.

От една страна посвещавате време за работа в бизнеса, за придобиване на квалификаця, базирана на прослужено време, а успоредно с това отделяте време за обучение с организация, за придобиване на техническа квалификация и усвояване на определени умения.

Въпреки че съществуват различни типове чиракуване и различия между програмите в Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, всички програми за чиракуване следват една и съща базисна рамка.

Безспорно отпадането на ограниченията за достъп на български граждани до трудовия пазар на Обединеното кралство в края на настоящата 2013 година е още една добра възможност за работа зад граница. 

И все пак, преди да си купите самолетния билет е добре да се въоръжите с приличен запас от знания по английски език и да съберете достатъчно информация, за да сте подготвени. Както знаете там никой не ви очаква с отворени обятия, но това не бива да ви отказва да се пробвате.

Още по темата Още по темата

Нов център за пълна естетична промяна без скалпел

Нов център за пълна естетична промяна без скалпел

26.04.2017

Наскоро в София отвори врати нов естетичен център, който предлага цялостно естетично преобразяване, за кратко

Премиум грижата за коса Innovatis Hair вече и в салоните в България

Премиум грижата за коса Innovatis Hair вече и в салоните в България

12.04.2017

Иновациите са умение да изпреварваш времето – един от най-ценните ресурси за всички нас. Ето защо, нови

Още от категорията Още от категорията

Разкошни материи и орнаменти в новата колекция на Христина Ангелова

Разкошни материи и орнаменти в новата колекция на Христина Ангелова

13.11.2017

Дизайнерът и носител на „Златна Игла“ Христина Ангелова представи пред отбрана аудитория последните си

Антъни Уитакър: Бизнесът е отражение на човека, който го притежава, клиентелата също!

Антъни Уитакър: Бизнесът е отражение на човека, който го притежава, клиентелата също!

03.04.2017

За него самият Видал Сасуун казва, че е "международно признат и уважаван като един от най-талантливите съвременни

Добави коментар

    Напиши коментар
Име и Фамилия
E-mail
(Няма да се публикува)
Правила за публикуване на коментари

Коментари

1
Galia Tsenova
Публикуван на 23.01.2014 11:59

as sam maistor kozmetik v bg. - triabva li da se iaviavam na doplnitelni izpiti za rabota v 4yjbina - blagodaria ako bdete lbezni da mi odgovorite -

2
vizzia
Публикуван на 23.01.2014 12:24

Уважаема Галя,
за съжаление ние не сме в позиция да предоставим компетентен отговор на вашето питане.

Бихте могла да се поинтересувате дали Националната занаятчийска камара (www.nzk-bg.org) има някакво споразумение с Великобритания за признаване на майсторските свидетелства.

Друг потенциален източник на информация са Българското посолство в Лондон (www.bulgarianembassy-london.org) и Британското посолство в София (www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-sofia.bg).

На сайта www.infozauk.com също има много информация, връзки към институции, полезни сайтове и сайтове за работа, както и възможност да зададете въпроси.

Желаем Ви успех!

Търсене в Новини Търсене в Новини


Разширено търсене

Архив Архив


Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на ВИЗЗИА БЪЛГАРИЯ ЕООД.
Поставянето на връзки към материалите във VIZZIA.bg е свободно.

Разрешаваме на други сайтове да публикуват материали от портала, ако ползват първите 500 знака, които можете да вземате автоматично чрез RSS, като за целия текст препращате читателите към уеб адреса на статията на нашия сайт.

© 2019, ВИЗЗИА БЪЛГАРИЯ ЕООД Всички права запазени.
VIZZIA.bg е разработен от ABC Design & Communication